miercuri, 16 iunie 2010

Fişă de lectură
Autor: Joanne Kathleen Rowling
Titlul operei: Harry Potter şi Piatra Filozofală
Eidtura: Egmont
Anul apariţiei: 1997
Specia literară: roman
Tema: vrăjitorie
Conflictul: Piatra Filozofală
Structura:
Capitolul I Băiatul de odinioară
Capitolul II Dispariţia geamului
Capitolul III Scrisori de la nimeni
Capitolul IV Păstrătorul cheilor
Capitolul V Aleea Diagon
Capitolul VI Drumul de la peronul 9 şi ¾
Capitolul VII Jobenul magic
Capitolul VIII Maestrul poţiunilor magice
Capitolul IX Duelul de la miezul nopţii
Capitolul X Halloween
Capitolul XI Vâjthaţ
Capitolul XII Oglinda lui Erised
Capitolul XII Nicolas Flamel
Capitolul XIV Norbert, Creastă Norvegiană
Capitolul XV Pădurea Interzisă
Capitolul XVI Prin uşa secretă
Capitolul XVII Omul cu două feţe
Subiectul pe scurt:
Harry Potter este un băiat care trăieşte cu unchii şi cu vărul lui. Părinţii i-au murit pe când avea doar un an şi unchii lui au grijă de atunci de el. Este tratat destul de rău acasă, stând într-o cămăruţă amenajată sub scări. Într-o zi, Harry verifică poşta şi observă o scrisoare adresată lui, de la şcoala de vrăjitorie Hogwarts. Unchiul lui însa rupe scrisoarea, nelăsându-l să o citească. În următoarele zile, vor veni mai multe bufniţe cu scrisori de la Hogwarts, pe care unchiul Vernon le va arde. Considerând în cele din urmă că situaţia a devenit insuportabilă, familia Dursley pleacă de acasă, împreună cu Harry, ajungând în final pe o insulă.
Aici vine însă Rubeus Hagrid, păstrătorul cheilor şi îngrijitorul vânatului de la Hogwarts. El îi aduce lui Harry un tort (pentru că este ziua lui) şi îi spune că este de fapt un vrăjitor şi dacă vrea poate să meargă la Hogwarts să înveţe magia. Harry află şi că părinţii lui nu au murit într-un accident de maşină, aşa cum îi spuseseră unchiul şi mătuşa lui. Harry se hotărăşte să meargă la Hogwarts, dar pentru asta trebuie să cumpere rechizite. Intrând în lumea magică din Londra, el descoperă că este faimos, fiind Băiatul Care A Supravieţuit Lordului Voldemort ("Cap-de-mort") după ce acesta îi omorâse părinţii, singurul semn al confruntării fiind o cicatrice în formă de fulger.
Având nevoie de bani, Harry este dus de Hagrid la Gringotts, banca vrăjitorilor, de unde iau în afară de bani şi un pachet misterios. După aceasta, se duc la cumpărături, iar Harry primeşte încă un cadou: propria lui bufniţă mesageră, Hedwig.
În trenul care-i duce pe elevi la Hogwarts, Harry îşi face doi prieteni: Ron şi Hermione. La şcoală elevii sunt împărţiţi în patru case: Astropuf (Hufflepuff), Cercetaş (Griffindor), Ochi-de-Şoim (Ravenclaw), şi Viperin (Slytherin). Ron, Hermione şi Harry sunt sortaţi la Cercetaşi, deşi Jobenul Magic care face Sortarea se decide greu între Viperin şi Cercetaş când este rândul lui Harry.
În următoarele zile, Harry face cunoştinţă cu profesorii, dintre care îl displace în mod special pe Severus Plesneală (Snape), profesorul de Poţiuni. Harry ia prima lecţie de zburat cu mătura şi se descurcă atât de bine încât este selecţionat în echipa de Vâjthaţ (Quidditch) a Cercetaşilor, pe postul de căutător.
Draco Malfoy îl păcăleşte pe Harry, ademenindu-l într-o capcană; Harry, Ron şi Hermione fug de la locul de întâlnire, ajungând pe coridorul de la etajul trei, care este strict interzis elevilor din ani mici. Ascunzându-se la întâmplare într-o încăpere, ei "fac cunoştinţă" cu un câine uriaş cu trei capete, care păzeşte o trapă. Mai târziu, cei trei vor afla de la Hagrid că numele acestui câine este Fluffy, şi vor presupune că acesta păzeşte pachetul misterios luat de Hagrid de la Gringotts.
În timpul cinei de Halloween, profesorul Quirell anunţă că un căpcăun (troll) a pătruns la subsol, iar Dumbledore, directorul şcolii, îi trimite pe toţi în dormitoare. Dar Ron şi Harry se duc în toaleta fetelor să o anunţe pe Hermione de venirea căpcăunului. Însă acolo dau chiar peste acesta, şi reuşesc după o scurtă luptă să-l lase inconştient, salvând-o pe Hermione. Pentru aceasta, Hermione le ia apărarea celor doi în faţa profesoarei McGonagall. Harry observă că profesorul Snape are o rană la picior şi presupune că el a adus căpcăunul în castelul Hogwarts ca o diversiune ca să poată trece de Fluffy şi să ia pachetul păzit.
La primul meci de Vâjthaţ al lui Harry, nu-şi poate controla mătura, aceasta fiind vrăjită de către un spectator răuvoitor. Hermione îl observă pe Snape că murmură cuvinte magice, aşa că îl opreşte creând o diversiune în tribună. Drept urmare, Cercetaşii câştigă datorită lui Harry.
Harry, Ron şi Hermione îl interoghează pe Hagrid şi află că pachetul aparţine lui Nicholas Flamel. În consecinţă, cei trei încep să caute peste tot prin bibliotecă materiale despre Nicholas Flamel, încercând chiar şi în secţiunea interzisă.
De Crăciun, Harry primeşte cadou de la un necunoscut o pelerină invizibilă, despre care se spunea în biletul care o însoţea că fusese a tatălui lui Harry. Harry o foloseşte ca să caute neobservat în secţiunea interzisă a bibliotecii informaţii despre Nicholas Flamel, dar cartea pe care o nimereşte îl dă de gol. În timp ce încerca să se întoarcă spre dormitoarele Cercetaşilor, Harry se fereşte de Filch, îngrijitorul, (care fusese alertat de zgomotele de mai devreme) şi de Snape (pe care îl informase Filch). Ascunzându-se iar într-o încăpere apropiată, Harry dă peste Oglinda Erised (joc de cuvinte, care ar putea fi în limba română Eţnirod), în care îşi vede părinţii. Însă când încearcă să-i arate şi lui Ron, oglinda îi arată acestuia că este Şef de Serie şi că a câştigat Cupa Caselor şi Cupa Hogwarts la Vâjthaţ.
După ce Harry descoperă întâmplător o menţiune despre Nicholas Flamel, Hermione deduce că acesta este creatorul Pietrei Filozofale şi cei trei conchid că pachetul pe care îl păzea Fluffy este Piatra Filozofală, bănuindu-l pe Snape că încearcă să o fure. Mai ales după ce, după un meci de Vâjt-Haţ, Harry îl vede pe Snape ameninţându-l pe Quirell. Hagrid le spune însă că Snape o păzeşte, la fel ca ceilalţi profesori, şi în nici un caz nu vrea să fure Piatra Filozofală.
În noaptea în care Harry şi Hermione îl ajută pe Hagrid, să scape de un pui dragon crescut cam măricel, cei doi sunt descoperiţi pe coridoare (ceea ce este interzis noaptea), fiind pârâţi de Draco, iar Neville este de asemenea prins în timp ce încearcă să-i găsească pe cei doi colegi ai săi şi să-i avertizeze; pentru asta toţi patru (adică şi Draco) sunt pedepsiţi să-l ajute pe Hagrid. Acesta îi duce în Pădurea Interzisă, unde se descoperise că cineva ucide inorogii pentru a se folosi de proprietăţile sângelui acestora. Harry, Draco şi Fang tocmai îl surprind pe acesta, însă nu îl pot recunoaşte pentru că este ascuns sub o pelerină. Fără însoţitori şi pe cale de a fi atacat, Harry este apărat de centaurul Firenze. Bazându-se pe ce auzise în pădure, Harry crede că Snape vrea Piatra Filozofală pentru a-l readuce la viaţă pe Voldemort.
Cei trei află că Hagrid i-a spus unui străin cum poţi să-l anihilezi pe Fluffy: trebuie să-i pui muzică. Cei trei se hotărăsc să intre în camera unde l-au întâlnit pe Fluffy. Ei descoperă că altcineva a intrat deja înaintea lor, dar trebuie să se confrunte şi cu alte măsuri de siguranţă puse de Dumbledore şi de ceilalţi profesori. Ultima piedică o reprezintă un joc de şah de mărimea unui om. Ron reuşeşte să învingă, însă doar sacrificându-se pe sine. Hermione rămâne să-i anunţe pe profesori, iar Harry continuă. Însă nu-l găseşte pe profesorul Snape înăuntru, ci pe profesorul Quirell, în faţa Oglinzii Erised, neştiind ce să facă. Acesta are ataşat pe spatele capului său pe Voldemort, care încearcă să-l folosească pe Harry ca să pună mâna pe Piatra Filozofală. Dar planul nu reuşeşte, şi Piatra rămâne la Harry. Quirell încearcă să ia Piatra cu forţa, dar se arde când îl atinge pe Harry. Harry se trezeşte după câtva timp la infirmierie, având cadouri de la admiratori. Dumbledore îi spune că Ron şi Hermione sunt bine şi că Piatra Filozofală a fost distrusă, ceea ce înseamnă că Nicholas Flamel va muri nu după mult timp. În timpul festinului de la sfârşitul anului, Dumbledore acordă unele puncte de ultim moment Cercetaşilor şi aceştia câştigă astfel Cupa Caselor.
Personajele:
• Harry Potter
• Ron
• Hermione
• Dumbledore
• profesorul Quirell
• Draco
• familia Dursley
• Hagrid
• Fluffy
• Nicholas Flamel
• Severus Plesneală
• Neville
• Cap-de-Mort
• Fang
• profesoara McGonagall
Semnificaţia citatelor:
“Nu trebuie să ne hrănim doar cu visuri, trebuie să şi trăim cu adevarat.” – Visurile sunt doar în mintea noastră, unele pot fi adevărate, altele nu; ele nu sunt la fel de importante cât realitatea.
Repere critice:
Criticii acestei cărţi se plâng că a te concentra pe vrăjitorie este criticabil şi subversiv. Este important de remarcat faptul că cele mai multe titluri fantasy clasic au fost considerate controversate. Este o parte integrantă a genului. Doamna Rowling chiar a comentat că, "Dacă interzici tuturor cărţilor cu vrăjitorie şi supranatural, interzici de trei sferturi din literatura copiilor " (Nel 58). Cu toate acestea, nu este nici a te concentra, nici a dori ca această lucrare să-şi expună asupra obligaţiile morale de a folosi magie, vrăjitorie într-un roman scris despre copii pentru copii. Acesta va fi obiectivul meu pentru a arăta modul în care acest roman poate fi criticat pentru utilizarea teoriile marxiste şi prezentarea negativă a femeilor din roman.Autor: Joanne Kathleen Rowling
Titlul operei: Harry Potter şi Camera Secretelor
Editura: Egmont
Anul apariţiei: 1998
Specia literară: roman
Tema: vrăjitorie
Conflictul: Camera Secretelor
Structura:
Cea mai urâtă zi de naştere
Avertismentul lui Dobby
Vizuina
Caligrafie şi Pete
Salcia Bătăuşă
Gilderoy Lockhart
Şoapte şi “Sânge-Mâl”
Petrecerea de Ziua Morţilor
Scrisul de pe perete
Balonul-Ghiulea
Clubul Dueliştilor
PoliPoţiunea
Jurnalul extrem de secret
Cornelius Fudge
Aragog
Camera Secretelor
Moştenitorul lui Viperin
Dobby este răsplătit
Subiectul pe scurt:
Ca în fiecare an, Harry îşi petrece vacanţa de vară la familia Dursley, chiar dacă este prigonit de aceştia. Însă prietenul său Ron Weasley reuşeşte, cu ajutorul maşinii zburătoare a tatălui său, să-l aducă acasă la familia sa.
În al doilea an şcolar, Harry şi prietenii săi învaţă vrăji noi, însă în urma unor semne misterioase (de exemplu, un mesaj scris cu sânge pe peretele şcolii) profesorii concluzionează Camera Secretelor deschisă, ceea ce pune în primejdie viitorul şcolii Hogwarts. După semnele misterioase urmează pietrificarea unor fiinţe, printre care şi elevi care nu făceau parte din familiile vrăjitorilor cu sânge pur
Se spune că moştenitorul lui Salazar (unul dintre fondatorii şcolii şi patronul casei Viperinilor) a deschis această cameră, iar după lecţia de Apărare contra Magiei Negre, unde Harry a vorbit cu un şarpe, toţi presupun că el este acel moştenitor (se cunoştea că Salazar cunoştea limba şerpilor).
Trecând prin multe încurcături, Harry găseşte un jurnal ce îi aparţinuse lui Tom Riddle şi află despre întâmplările din şcoală atunci când fusese deschisă ultima data Camera Secretelor, cu 50 de ani în urmă.
Între timp Hermione, o prietenă bună şi un ajutor de nădejde, este pietrificată şi Harry află despre existenţa monstrului ce a pietrificat toate persoanele, un basilisc, şi realizează cum se deplasează acesta nevăzut prin şcoală, şi anume prin ţevi.
Micul magician reuşeşte să deschidă Camera Secretelor folosind limba şerpilor şi găseşte sălaşul basiliscului, unde îl întâlneşte pe Riddle şi pe sora mai mică a lui Ron, Ginny. Află că Riddle folosise jurnalul şi prin intermediul lui pe Ginny astfel încât să revină la forma umană, el fiind în realitate Lordul Cap-de-Mort (Voldemort), acel vrăjitor de care toţi se tem.
Harry încearcă să se lupte cu basiliscul, dar, fiind abia în al doilea an, acesta îl domină. Loialitatea faţă de Dumbledore îl ajută, phoenixul acestuia (Fawkes) aducându-i sabia lui Godric Cercetaş (patronul casei sale) şi astfel câştigă. Ginny este eliberată de vrajă, iar Harry devine un erou. Doctorul şcolii termină poţiunea de mătrăgună şi toţi copii pietrificaţi revin la viaţă.
Personajele:
• Harry Potter
• Ron
• Hermione
• familia Wesleay
• Dumbledore
• Ginny
• Hagrid
• Cap-de-Mort
• Dobby
• familia Dursley
• Severus Plesneală
• Draco
Semnificaţia citatelor:
“Harry: Promite-mi ceva.
Dobby: Orice, domnule.
Harry: Să nu mai încerci niciodată să-mi salvezi viaţa.” – Harry era prea mândru ca să fie salvat de un spiriduş de casă.
Repere critice:
“Cel de-al doilea roman a lui Joanne Rowling este la fel de amuzant, înspăimântător şi neaşteptat, ca şi primul.” Daily Mail
“Harry Potter şi Camera Secretelor este un roman la fel de bun ca primul...Hogwarts este o creaţie de geniu...” The Times Literary Suppliment


Autor: Joanne Kathleen Rowling
Titlul operei: Harry Potter şi Prizonierul din Azkaban
Editura: Egmont
Anul apariţiei: 1999
Specia literară: roman
Tema: vrăjitorie
Conflictul: naşul lui Harry, Sirius Black
Structura:
Capitolul I Poşta via bufniţă
Capitolul II Cumplita greşeală a mătuşii Marge
Capitolul III Autobuzul salvator
Capitolul IV “Ceaunul crăpat”
Capitolul V Dementorul
Capitolul VI Gheare şi frunze de ceai
Capitolul VII Bongul din dulap
Capitolul VIII Fuga femeii grase din tablou
Capitolul IX Crunta înfrângere
Capitolul X “Harta ştrengarilor”
Capitolul XI “Fulger”
Capitolul XII Patronus
Capitolul XIII Cercetaşii contra Ochilor-de-Şoim
Capitolul XIV Ranchiunea lui Plesneală
Capitolul XV Finala la vâjthaţ
Capitolul XVI Predicţia profesoarei Trelawney
Capitolul XVII Motanul, şobolanul şi dulăul
Capitolul XVIII Lunaticul, Şobo, Amprentă şi Corn
Capitolul XIX Servitorul credincios al lui Cap-de-Mort
Capitolul XX Sărutul Dementorului
Capitolul XXI Secretul Hermionei
Capitolul XXII Din nou poşta via bufniţă
Subiectul pe scurt:
În acest volum Harry se întâlneşte pentru prima data cu Remus Lupin noul profesor de Apărare contra Magiei Negre şi de Sirius Black, considerat de întreaga lume vrăjitorească drept un criminal notoriu - în urmă cu 13-14 ani el omorâse în masă o mulţime de "încuiaţi" printer care şi un vrajitor care a încercat să-l oprească, faptă considerată a fi fost provocată de dispariţia lui Voldemort. Faptul că acesta evadase din Azkaban reprezintă o ştire atât de importantă, încât a fost transmisă şi prin sistemele de informare ale încuiaţilor! Însă când intră în Hogwarts în ciuda multor măsuri de precauţie luate de directorul şi de profesorii şcolii, se dovedeşte a nu fi atât de sângeros pe cât se părea. Mai târziu vom afla chiar că el este cel care i-a făcut cadou lui Harry mătura "Fulger" de Crăciun.
Harry se întâlneşte cu el după ce trece prin Salcia Bătăuşă pentru a-l ajuta pe Ron. Sirius, care de fapt este chiar naşul lui Harry, nu vrea decât să se răzbune pe Peter Pettigrew, adevăratul responsabil pentru moartea părinţilor lui Harry, James şi Lily Potter, şi care nu este atât de mort pe cât s-a presupus până în prezent din cauză că era transformat în şobolanul lui Ron Weasley timp de 12 ani.
Personajele:
• Harry Potter
• Ron
• Hermione
• Sirius Black
• Hagrid
• Dobby
• Cap-de-Mort
• Remus Lupin
• Peter Pettigrew
• Severus Plesneală
• familia Durley
• Draco
Semnificaţia citatelor:
“-Nimic! Măi, să fie! Cine oare o fi cheltuit atâta pe tine?
-Păi, ziye Harry complet uluit, tot ce pot să-şi spun sigur este că nu unchiul şi mătuşa mea!” – Harry era ferm convins că unchiul şi mătuşa lui nu i-ar putea trimite un cadou aşa frumos ca acea mătură.
Repere critice:
Criticul Anthony Holden a scris in "The Observer" pe experienţa sa de a judeca Harry Potter şi Prizonierul din Azkaban pentru Whitbread Awards din 1999. Vederea de ansamblu din seria lui a fost negativ – „saga Potter a fost în esenţă patronizant, conservator, foarte derivat, demoralizant nostalgic pentru un trecut Marea Britanie”, şi vorbeşte de pietoni, „stil de proză negramatical”.

Autor: Joanne Kathleen Rowling
Titlul operei: Harry Potter şi Pocalul de Foc
Editura: Egmont
Anul apariţiei: 2000
Specia literară: roman
Tema: vrăjitorie
Conflictul: Pocalul de Foc
Structura:
Capitolul I: CASA CRUPLUD
Capitolul II: CICATRICEA
Capitolul III: INVITAŢIA
Capitolul IV: ÎNAPOI ÎN VIZUINĂ
Capitolul V: WEASLEY BING-BONG
Capitolul VI: PORTALUL
Capitolul VII: BAGMAN ŞI CROUCH
Capitolul VIII: CUPA MONDIALĂ DE VÂJTHAŢ
Capitolul IX: SEMNUL ÎNTUNECAT
Capitolul X: BALAMUC LA MINISTER
Capitolul XI: ÎN EXPRESUL DE HOGWARTS
Capitolul XII: TURNUL CELOR TREI VRĂJITORI
Capitolul XIII: OCHI-NEBUN MOODY
Capitolul XIV: BLESTEME DE NEIERTAT
Capitolul XV: BEAUXBATONS ŞI DRUMSTRANG
Capitolul XVI: POCALUL DE FOC
Capitolul XVII: CEI PATRU CAMPIONI
Capitolul XVIII: EVALUAREA BAGHETELOR
Capitolul XIX: ŢINTATUL MAGHIAR
Capitolul XX: PRIMA PROBĂ
Capitolul XXI: SPIRIDUŞII DE CASĂ
Capitolul XXII: O PROBĂ NEAŞTEPTATĂ
Capitolul XXIII: BALUL DE CRĂCIUN
Capitolul XXIV: LOVITURA RITEI SKEETER
Capitolul XXV: OUL ŞI OCHIUL
Capitolul XXVI: A DOUA PROBĂ
Capitolul XXVII: AMPRENTĂ SE ÎNTOARCE
Capitolul XXVIII: NEBUNIA DOMNULUI CROUCH
Capitolul XXIX: VISUL
Capitolul XXX: PENSIVUL
Capitolul XXXI: A TREIA PROBĂ
Capitolul XXXII: FIBRĂ, SÂNGE ŞI OS
Capitolul XXXIII: DEVORATORII MORŢII
Capitolul XXXIV: PRIORI INCANTEM
Capitolul XXXV: VERITASERUM
Capitolul XXXVI: DESPĂRŢIREA DRUMURILOR
Capitolul XXXVII: ÎNCEPUTUL

Subiectul pe scurt:
În al patrulea an la Hogwarts, Harry are din nou probleme. Primul semn al acestora apare dinaintea începerii Cupei Mondiale de Vâjt-Haţ când are un vis cu Cap-de-Mort şi Peter Pettigrew vorbind despre omorârea lui Harry. Altul este înaintea cursurilor, imediat după finala Cupei Mondiale de Vâjt-Haţ, când un grup de Devoratori ai Morţii creează haos în campingul unde poposiseră specatatorii finalei, iar pe cer apare Semnul Lordului Voldemort - creat tocmai cu bagheta lui Harry!
La Şcoală, este anunţată suspendarea Cupei Hogwarts la Vâjt-Haţ, datorită reluării tradiţiei Turnirului celor Trei Vrăjitori (Tri-Wizard Tournament). Acesta este un concurs pentru studenţi la diverse Şcoli de Magie din întreaga lume, în care participanţii trebuie să treacă de trei probe foarte dificile pentru a aduce trofeul în posesia şcolii lor. Pentru a participa la concurs, un student trebuie mai întâi să se înscrie prin introducerea unui bilet cu numele său în Pocalul de Foc; iar condiţiile de anul acesta cer ca participanţii să fie din ultimul an de studii. Condiţiile fiind impuse prin restricţii magice, Harry nu îşi face probleme, dar în mod neaşteptat, se dovedeşte că numele lui Harry a fost totuşi pus înăuntru; şi nu de un prieten, după cum va remarca Sirius Black. Când Pocalul selectează un al patrulea participant, toată lumea este revoltată, însă nimic nu mai se poate schimba: Pocalul a luat decizia, şi Harry va trebui să participe la turnir.
Prima probă se desfăşoară la puţin timp după începerea Turnirului. Nimeni nu ar trebui să ştie care este sarcina de îndeplinit în prima probă, însă Hagrid i-o dezvăluie lui Harry: patru dragoni mari, imenşi, urmează să lupte contra campionilor din Turnir. Harry este nemulţumit că spectatorii ar putea să considere că trişează, dar când află că cei doi campionii din străinătate, Fleur Delacour şi Viktor Krum, ştiu şi ei la fel de multe, se decide să-i spună şi lui Cedrig Diggory, campionul care reprezenta Hogwarts. Dintre dragoni, cel mai rău şi fioros era considerat Ţintatul Maghiar, şi tocmai acesta îi revine lui Harry prin tragere la sorţi. Deşi Harry nu prea ştie cum să se descurce contra dragonului, dar cu ajutorul profesorului Moody şi al lui Hermione exersează şi îşi perfecţionează vraja de chemare, Accio. Când îi vine rândul să se lupte contra dragonului, Harry reuşeşte să îşi cheme mătura sa, un Fulger (Firebolt) primit cadou de la naşul său,reuşind sa scape astfel din capcana de foc a dragonului. După un timp, în care dovedeşte că este într-adevăr foarte priceput la zburat, Harry trece de prima probă şi află că oul de aur pe care l-a luat este un indiciu pentru următoarea.
A doua probă se dovedeşte a fi mai greu de descoperit, de pregătit şi de confruntat.
La a treia probă campionii trebuie să găsească drumul printr-un labirint magic în care se află Cupa Turnirului. Cine ia primul cupa câştigă concursul şi premiul de 1000 de galeoni. După câteva peripeţii în labirint, Harry şi Cedric găsesc cupa în acelaşi timp. Se imboldesc unul pe altul, neştiind cine să fie cel care ia cupa, dar apoi se gândesc să o ia amândoi în acelaşi timp. Îndată ce o ating, se trezesc într-un cimitir; deodată apare Şobo, care îl omoară pe neaşteptate pe Cedric. Harry este imobilizat şi legat de o piatră funerară pe care citeşte "Tomas Dorlent Cruplud" (Tom Marvolo Riddle). Şobo pregăteşte un ritual magic, pentru o creatură urâtă, scârboasă şi aproape neajutorată, pe care o pune într-un ceaun; foloseşte apoi un "os al tatălui, dat fără ştiinţa sa" (este folosit un os din mormântul de la picioarele lui Harry), "fibră... a servitorului... dată de... bună voie" (Şobo îşi taie mâna dreaptă!) şi "sângele duşmanului.. luat cu forţa" (Şobo îl înţeapă pe Harry în braţ).
După împlinirea ritualului, Cap-de-Mort reînvie şi îşi cheamă servitorii - Devoratorii Morţii. În faţa lor doreşte să le arate că este la fel de puternic ca şi înainte: se duelează cu Harry. Însă când vraja de dezarmare a lui Harry se ciocneşte de blestemul fatal (Abracadabra / Avada Kedavra) trimis de Cap-de-Mort, baghetele celor doi sunt unite în mod surprinzător de o rază aurie, care se desface şi se transformă într-o reţea în formă de cupolă care-i desparte de Devoratorii Morţii. După o concentrare intensă, Harry reuşeşte să respingă un fenomen ciudat şi necunoscut care are loc de-a lungul firului auriu, şi pe baza unei intuiţii îl împinge spre bacheta lui Voldemort. Sub cupolă încep să apară fantomele vrăjilor baghetei: mâna argintie pe care a creat-o mai devreme pentru Şobo, apoi Cedric, Bertha Jorkins, şi în final Lily şi James Potter, părinţii lui Harry!
Aceste fantome creează o diversiune care îi oferă lui Harry timp să ajungă la portal (portkey) pentru a fi transportat instantaneu înapoi la Hogwarts. Harry respectă rugămintea lui Cedric de a duce şi corpul neînsufleţit al acestuia înapoi la Hogwarts, înapoi la tatăl lui, dar pentru că după ce ajunge lângă el nu poate să-i tragă corpul greu al lui Cedric spre cupă, se foloseşte de o vrajă de chemare, prin care aduce cupa la el şi scapă din cimitir.
Chiar ajuns înapoi la Hogwarts, pericolul nu a încetat, întrucât profesorul Moody se dovedeşte a fi un impostor, nimeni altul decât Barty Crouch Jr., care se folosea de PoliPoţiune (polyjuice potion) pentru a îşi asuma înfăţişarea veteranului Alastor "Ochi-Nebun" Moody. După capturarea acestuia, urmează pregătiri pentru o nouă confruntare cu Voldemort, mult mai periculos acum decât în anii anteriori. Harry însă trebuie să se întoarcă pe perioada vacanţei la singurele sale rude de sânge, familia Dursley.
Personajele:
• Harry Potter
• Hermione
• Ron
• Cap-de-Mort
• Hagrid
• Dobby
• profesorul Moody
• participanţii Turnirului Trei Vrăjitori
• Şobo
• Sirius Black
• familia Dursley
• Severus Plesneală
• Draco
Semnificaţia citatelor:
„Lui Peter Powling, în memoria domnului Ridley, şi pentru Susan Sladden, care l-a ajutat pe Harry să iasă din nişa de sub scări.” – Autoarea le adresează cartea celor doi domni şi o doamnă, care l-au ajutat pe Harry într-o problemă oarecare. Autoarea doreşte să fie de asemenea amuzantă.
Repere critice:
Reţeta Harry Potter, deşi contestată de unii critici literari mai scorţoşi, a prins la copii, autoarea amestecând într-un cazan unic de dimensiuni foarte bine calculate magia, mitologia şi alchimia, reciclând monştrii din mitologia britanică (pe care i-a utilizat şi Tolkien în Stăpânul Inelelor) şi aducând fiinţe mitologice din alte zone culturale (Pasărea Phoenix/Feonix sau centaurii, spre exemplu).
Romanele nu sunt lipsite de complexitate şi au un univers ficţional minunat cu locuri magice cum ar fi peronul numărul 9 şi 3/4, Colegiul de vrăjitorie şi arte magice Hogwarts, quidditch (vâjhaţ), un joc în care concurenţii zboară pe măturile unor vrăjitoare, maşini care zboară, tablouri vivante ai căror ocupanţi se plictisesc şi pleacă la plimbare, etc.
Cei trei eroi care luptă de partea forţelor binelui sunt Harry Potter, şi prietenii săi Ron Weasley şi Hermione Granger, aceasta din urmă având un mare talent în artele magiei. Un mic fapt anecdotic: la un moment dat Ron îi povesteşte lui Harry Potter că fratele său mai mare e plecat în România unde se ocupă de dragoni, fapt ce i-a dat ideea lui Mircea Cărtărescu să scrie Enciclopedia zmeilor.

Autor: Joanne Kathleen Rowling
Titlul operei: Harry Potter şi Ordinul Pheonix
Editura: Egmont
Anul apariţiei: 2003
Specia literară: roman
Tema: vrăjitorie
Conflictul: Ordinul Pheonix
Structura:
Capitolul I: DUDLEY DEMENTUL
Capitolul II: UN FÂLFÂIT DE BUFNIŢE
Capitolul III: AVANGARDA
Capitolul IV: NUMĂRUL DOISPREZECE, CASA CUMPLITĂ
Capitolul V: ORDINUL PHOENIX
Capitolul VI: NOBILA ŞI FOARTE VECHEA CASĂ BLACK
Capitolul VII: MINISTERUL MAGIEI
Capitolul VIII: AUDIEREA
Capitolul IX: SUPĂRĂRILE DOAMNEI WEASLEAY
Capitolul X: LUNA LOVEGOOD
Capitolul XI: NOUL CÂNTEC AL JOBENULUI MAGIC
Capitolul XII: PROFESOARA UMBRIDGE
Capitolul XIII: DETENŢIE CU DOLORES
Capitolul XIV: PERCY ŞI AMPRENTĂ
Capitolul XV: MARELE INCHIZITOR DE LA HOGWARTS
Capitolul XVI: LA „CAPUL DE MISTREŢ”
Capitolul XVII: DECRETUL EDUCAŢIONAL NUMĂRUL DOUĂZECI ŞI PATRU
Capitolul XVIII: ARMATA LUI DUMBLEDOR
Capitolul XIX: LEUL ŞI ŞARPELE
Capitolul XX: POVESTEA LUI HAGRID
Capitolul XXI: OCHIUL ŞARPELUI
Capitolul XXII: SPITALUL SF. MUNGO
Capitolul XXIII: CRĂCIUNUL ÎN SALONUL ÎNCHIS
Capitolul XXIV: OCCLUMANŢIE
Capitolul XXV: CĂRĂBUŞUL LA STRÂMTOARE
Capitolul XXVI: VĂZUTE ŞI NEPREVĂTUTE
Capitolul XXVII: CENTAURUL ŞI TURNĂTORUL
Capitolul XXVIII: GROAZNICA AMINTIRE A LUI PLESNEALĂ
Capitolul XXIX: CONSILIERE PROFESIONALĂ
Capitolul XXX: GRAWP
Capitolul XXXI: N.O.V.-URILE
Capitolul XXXII: IEŞIREA DIN FOC
Capitolul XXXIII: LUPTA ŞI ZBORUL
Capitolul XXXIV: DEPARTAMENTUL MISTERELOR
Capitolul XXXV: DINCOLO DE VĂL
Capitolul XXXVI: SINGURUL DE CARE S-A TEMUT
Capitolul XXXVII: PROFEŢIA PIERDUTĂ
Capitolul XXXVIII: ÎNCEPE CEL DE-AL DOILEA RĂZBOI
Subiectul pe scurt:
Harry Potter creează o vrajă Patronus când este atacat împreună cu vărul său Dudley Dursley de dementori, lucru care îi poate aduce exmatricularea. Membrii Ordinului Phoenix sosesc la scurt timp după aceea pentru a-l duce pe Harry la cartierul lor general, unde se alătură familiei Weasley, Hermionei Granger, şi naşului său, Sirius Black. El află că lordul Cap-de-mort adună o armată pentru a recupera o "armă". Între timp, datorită mărturiei lui Albus Dumbledore şi a vecinei sale, Arabella Figg, este achitat de toate acuzaţiile pentru folosirea nepermisă a magiei.
La Hogwarts, un nou profesor a fost numit, în persoana lui Dolores Umbridge, numită de Minister pentru a ţine sub control şcoala. Materia este schimbată, fiind predată doar teoria impusă de minister, şi nu lucrurile practice de care ar avea elevii nevoie. Ea este numită ulterior inchizitor, impunând reguli stricte şi pedepse aspre. Autoritatea ei se extinde şi asupra profesorilor, ea concediind-o pe Trelawney şi ameninţându-l pe Hagrid cu acelaşi lucru.
Harry are coşmaruri, în care se visează un şarpe care îl atacă pe tatăl lui Ron. Pentru a-l apăra, Dumbledore îl pune pe Severus Snape să-i predea lui Harry oclumanţia, care îl va proteja, însă animozitatea dintre cei doi nu le permite să îşi ducă lecţiile la bun sfârşit.
Pentru că lecţiile predate la şcoală le sunt inutile, Harry, la sfatul Hermionei, le predă elevilor cercetaşi, astropufi şi ochi-de-şoim tactici de apărare împotriva magiei negre. Grupul lor clandestin este numit "Armata lui Dumbledore". Ei sunt în cele din urmă descoperiţi, dar Dumbledore îşi asumă responsabilitatea, şi apoi fuge, pentru a evita arestarea.
Umbridge devine noua directoare a Hogwarts, şi îl concediază pe Hagrid. Lipsa ei de popularitate îi face pe Fred şi George să se revolte şi creează haos în şcoală.
Harry are o viziune în care Sirius era torturat la Ministerul Magiei, şi încearcă să îl contacteze pe acesta, dar este prins. Umbridge dezvăluie apoi că ea e cea care i-a trimis pe dementori care să-l atace pe Harry, şi se pregăteşte să folosească blestemul Cruciatus împotriva lui. Hermione însă se declară gata să îi arate unde este ascunsă presupusa armă a lui Dumbledore, din Pădurea interzisă. Ea, Harry şi Umbridge merg în pădure, unde îi întâlnesc pe centauri. Umbridge îi insultă, şi este răpită de aceştia, iar Hermione şi Harry scapă, şi împreună cu tovarăşii din Armata lui Dumbledore, Ginny, Neville şi Luna, zboară spre Ministerul Magiei pe thestralii şcolii.
La Minister, ei sunt atacaţi de Devoratorii morţii. Când aproape sunt înfrânţi, sosesc membrii Ordinului Phoenix. În bătălia ce urmează, profeţia pe care o căuta Cap-de-Mort este distrusă. Sirius este ucis de verişoara sa, Bellatrix Lestrange.
Devoratorii morţii sunt cu toţii capturaţi, cu excepţia lui Bellatrix Lestrange care fuge printr-un şemineu în timpul luptei dintre Cap-de-Mort şi Albus Dumbledore în timpul careia Cap-de-Mort intră în Harry încercând al poseda ,dar apar oameni Ministerului care îl fac să plece lasându-l pe Harry.
Dumbledore îi dezvăluie lui Harry conţinutul profeţiei pierdute, care i-a fost făcută lui de Sybill Trelawney. Aparent, ori Harry, ori Cap-de-mort trebuie să moară, căci niciunul nu poate trăi cât timp celălalt supravieţuieşte.
Personajele:
• Harry Potter
• Ron
• Hermione
• Hagrid
• Dumbledore
• Cap-de-Mort
• Bellatrix Lestrange
• Dumbledore
• Neville
• Luna
• Ginny
• familia Dursley
• Sirius Black
• Dolores Umbridge
• familia Weasleay
• Severus Plesneală
• Draco
Semnificaţia citatelor:
„Pentru Nail, Jessica şi David, care au făcut ca lumea mea să fie magică.”- Autoarea dedică cartea unor persoane speciale din viaţa ei, care i-au făcut viaţa „magică”, adică foarte deosebită.
Repere critice:
“J. K. Rowling is the real magician. If her first very long Potter, ''The Goblet of Fire,'' seemed to lump and lurch about, as if to suck in air before derring yet more do, ''The Order of the Phoenix'' starts slow, gathers speed and then skateboards, with somersaults, to its furious conclusion. (As in ''One Hundred Years of Solitude,'' there is a magic realist prophecy, although our hero is the last to know.) As Harry gets older, Rowling gets better. Even the modifiers she uses so promiscuously, in sudden bursts like cluster bombs, to cue us in on the emotions of her speakers -- the ''he said'' and ''she said'' gently, politely, faintly, earnestly, reverently, tonelessly, angrily, stupidly, gloomily, grimly, pompously, frantically, suspiciously or dismissively, when, like characters in Judith Krantz, he and she haven't already sniffed, flinched, roared, wailed, choked, hissed, gasped, squeaked, muttered, howled, barked, spat, snorted, bellowed, yawned or snarled -- disappear for hundreds of pages at a time. Meanwhile, as always, she has looted the shelves of literature and mythology, fairy tales and folklore, anthropology and comparative religion, firing up a pop-culture crockpot and adding pratfalls, wordplay and dread. “-Sunday Book Review
Autor: Joanne Kathleen Rowling
Titlul operei: Harry Potter şi Prinţul Semipur
Editura: Egmont
Anul apariţiei: 2005
Specia literară: roman
Tema: vrăjitorie
Conflictul: Prinţul Semipur şi Horcruxurile
Structura:
Capitolul I: CELĂLALT MINISTRU
Capitolul II: STRADA FUSULUI
Capitolul III: VRUTE ŞI NEVRUTE
Capitolul IV: HORACE SLUGHORN
Capitolul V: FLEGMĂ ÎN EXCES
Capitolul VI: DRACO FACE O OPRIRE
Capitolul VII: CLUBUL LUI SLUGHORN
Capitolul VIII: VICTORIA LUI PLESNEALĂ
Capitolul IX: UN PRINŢ SEMIPUR
Capitolul X: FAMILIA GAUNT
Capitolul XI: HERMIONE DĂ O MÂNĂ DE AJUTOR
Capitolul XII: ARGINT ŞI OPALE
Capitolul XIII: SECRETELE FAMILIEI CRUPLUD
Capitolul XIV: FELIX FELICIS
Capitolul XV: JURĂMÂNTUL SUPREM
Capitolul XVI: UN CRĂCIUN FĂRĂ ROADE
Capitolul XVI: O AMINTIRE ÎNŞELĂTOARE
Capitolul XVII: SURPRIZE ANIVERSARE
Capitolul XVIII: SPIRIDUŞI SPIONI
Capitolul XIX: DORINŢA LORDULUI CAP-DE-MORT
Capitolul XXI: CAMERA DE NEPĂTRUNS
Capitolul XXII: DUPĂ ÎNMORMÂNTARE
Capitolul XXIII: HORCRUXURILE
Capitolul XXIV: SECTUM SEMPRA
Capitolul XXV: CLARVĂZĂTOAREA ESTE AUZITĂ CLAR
Capitolul XXVI: PEŞTERA
Capitolul XXVII: TURNUL FULGERAT
Capitolul XXVIII: FUGA PRINŢULUI
Capitolul XXIX: CÂNTECUL DE JALE AL PHOENIXULUI
Capitolul XXX: MORMÂNTUL ALB
Subiectul pe scurt:
Vara este în toi, dar o ceaţă neobişnuită pentru acest anotimp bate în ferestre. Harry este în camera sa, aşteptând ca pe ace vizita domnului profesor Albus Dumbledore în persoană, nefăcându-şi însă bagajele. Una dintre ultimele ocazii în care l-a văzut pe director a fost când acesta purta un duel aprig cu Lordul Cap-de-Mort, iar lui Harry nu-i vine să creadă că domnul profesor Dumbledore chiar îşi va face apariţia tocmai în casa familiei Dursley. De ce îl vizitează acum? Ce este atât de important, încât nu poate aştepta până cand Harry se va întoarce la Hogwarts, peste câteva săptămâni? Al şaselea an la Hogwarts al lui Harry a debutat deja într-un mod ciudat, dat fiind că lumea Încuiată şi cea magică încep să se împletească. J. K. Rowling proiectează cele mai recente aventuri ale lui Harry Potter din timpul celui de-al şaselea an al lui la Hogwarts, cu o măiestrie desăvârşită şi într-un mod care îţi ia răsuflarea.
Când Harry ajunge la Hogwarts, Dumbledore începe să-i arate amintirile lui, care mai târziu se leagă între ele şi îi dau lui Harry indicii preţioase despre Horcruxuri (obiecte în care Voldemort îşi depozita câte o parte din suflet pentru a putea supravieţui).La Hogwarts însă este angajat un nou profesor de Poţiuni, Horace Slughorn, Plesneală fiind la Apărare contra magiei negre. Slughorn îi dă şi el o amintire lui Harry, amintire ce îl ajută să afle ce sunt Horcruxurile, şi, la materia lui, Harry se foloseşte de o carte veche cu ajutorul căreia va străluci la materia de Poţiuni.Însă pe carte sunt scrise niste indicaţii de aşa-numitul "Prinţ Semipur", care se dovedeşte a fi mai târziu nimeni altul decât Plesneală.Harry află mai târziu că deja a distrus un horcrux în anul doi, în Camera Secretelor.El porneşte cu Dumbledore în căutarea horcruxurilor, dar acesta moare atunci când se intoarce, în timp ce devoratorii morţii pătrund în şcoală şi îi atacă pe profesori şi pe elevi, el fiind ucis de Plesneală.Harry asistă la toate faptele, însă, desigur, sub Pelerina sa Invizibilă.
Personajele:
• Harry Potter
• Ron
• Hermione
• Dumbledore
• familia Dursley
• Hagrid
• Severus Plesneală
• Horace Slughorn
• Cap-de-Mort
• Draco
Semnificaţia citatelor:
„Pentru Mackenzie, frumoasa mea fată; îi dedic geamănul ei din hârtie şi cerneală.”- Autoarea dedică minunata carte unei copii a sa, căci autoarea găseşte fiica ei ca pe o carte magică, dar care nu e făcută din hârtie şi cerneală, ci din oase, piele, carne şi gânduri.
Repere critice:
Would you like to establish a major new religion? Then learn how to attract adherents by keeping people on the edge of their seats — or rocks, or sand dunes — their legs dangling over eternity. Tell a suspenseful story that builds to bigger and more mysterious questions. The deeper the questions the sharper the suspense — and the more tenacious the faith in waiting for the answer. Will your soul rise to heaven or fall to hell after death? When will the Messiah come?
Of course, a lot of us settle for a TV series or a sport — or, in exceptional cases, a transcendent episodic saga that poses its own big questions. (Will good vanquish evil?) A good story, no matter how modest, is a form of prayer.
One ultra-exceptional case of a transcendent episodic saga is the ongoing tale of Harry Potter; and a new unauthorized tie-in, “What Will Happen in Harry Potter 7,” both tackles and heightens the suspense that has been building through the six Potter books so far. The book’s audience is the 300 million readers who have been left hanging by J. K. Rowling since 2005, when “Harry and the Half-Blood Prince” came out. They yearn for answers to the countless riddles and perplexities that have proliferated up to now, but they do not pine for closure. Definitely not for closure.
Will Dumbledore, shockingly killed by Severus Snape at the end of Book 6, come back to life? Was the murder hatched with the complicity of Dumbledore, who had something up his embroidered sleeve? And what about Wormtail? He betrayed Harry’s parents as their friend Peter Pettigrew long ago, which led to their murder by Lord Voldemort. (And to Peter’s transformation into a literal rat.) Yet will he end up saving Harry from almost certain death at Voldemort’s hands simply by wanting to save his own sniveling skin? Wait a minute! Who said Harry was fated to be killed by Voldemort, anyway? His mother’s love protected him from the Dark Lord when he was a baby. Surely love will rescue him again. Won’t it?
The authors of “What Will Happen” run MuggleNet.com, a delightfully thorough and fanciful Web site devoted to all aspects of the world of Harry Potter. Though they self-deprecatingly call themselves Muggles — a Muggle is a person without the powers of a wizard — the authors of this rapt little volume appear to have magically transported every bit of information in the Potter epic into their own lively, teeming brains. They are as adept at parsing plot details as they are at anatomizing the characters’ motives and predicting their next steps. The founder of MuggleNet.com — established when he was 12 — even has a name right out of Hogwarts: Emerson Spartz. Spartz and his colleagues apply themselves to every question and conundrum that Rowling (or J.K.R., as they affectionately refer to her) has created and thus far left unresolved.
You realize something as you follow these fans through questions of loyalty (just how binding is the “life debt” that one wizard owes to another who saves his life?); of love (is it a lack of sexual tension that makes Harry and Hermione friends?); of self-esteem (“Neville’s early lack of skill may be nothing more than the result of meager self-confidence”). If Rowling’s genius lies in the replete, self-contained world she has created for young people, then to the extent that her readers have entered into this world, they partake of her imaginative genius.
To put it another way, Spartz and company aren’t jumping up and down on YouTube or sending out minute-by-minute dispatches about their state of mind on MySpace. They are traveling out of their own selves into someone else’s imagined universe, where they seem happy, even grateful, to find pieces of their lives without encountering the slightest reference to themselves.
There is something vulnerable about this self-forgetfulness, just as there is something touching about the book’s earnestness and occasional naïveté. For the authors, his half-Muggle parentage “proves that Snape wouldn’t dislike Lily just for being Muggle-born.” Addressing the eventuality that Rowling will, as she has claimed, make Book 7 the last in the Harry Potter series, the authors write: “As long as we have our imaginations, Harry Potter — and the Harry Potter community — will never die.” People like this often end up getting hurt by windmills.
Perhaps Rowling has multiplied all the betrayals and incidences of torture and murders for a reason. Perhaps she has made Hogwarts less and less a place of refuge, and more and more a site of factional strife, because she means to impart a lesson to her adherents by making her self-contained universe fall apart naturally, before she abandons it peremptorily. This is how the world really is, she could be saying.
Or maybe she is not saying anything precise at all. Either way, this wonderfully enthralled, believing, open book makes me hope that Rowling ends Harry’s story, when she does, with Yeats’s tender lines in mind: “I have spread my dreams under your feet; / Tread softly because you tread on my dreams.”
Lee Siegel, a senior editor at The New Republic, is the author of the recently published “Falling Upwards: Essays in Defense of the Imagination.”-Sunday Book Review
Autor: Joanne Kathleen Rowling
Titlul operei: Harry Potter şi Talismanele Morţii
Editura: Egmont
Anul apariţiei: 2007
Tema: vrăjitorie
Conflictul: Talismanele Morţii
Structura:
Capitolul I: ASCENSIUNEA LORDULUI ÎNTUNECAT
Capitolul II: IN MEMORIAN
Capitolul III: PLECAREA FAMILIEI DURSLEY
Capitolul IV: CEI ŞAPTE POTTERI
Capitolul V: RĂZBOINICUL CĂZUT
Capitolul VI: VÂRCOLACUL ÎN PIJAMALE
Capitolul VII: TESTAMENTUL LUI ALBUS DUMBLEDORE
Capitolul VIII: NUNTA
Capitolul IX: ASCUNZĂTOAREA
Capitolul X: POVESTEA LUI KREACHER
Capitolul XI: MITA
Capitolul XII: MAGIA ÎNSEAMNĂ PUTERE
Capitolul XIII: COMISIA EVIDENŢEI CELOR CU PĂRINŢI ÎNCUIAŢI
Capitolul XIV: HOŢUL
Capitolul XV: RĂZBUNAREA GOBLINULUI
Capitolul XVI: PEŞTERA LUI GODRIC
Capitolul XVII: SECRETUL BATHILDEI
Capitolul XVIII: VIAŢA ŞI MINCIUNILE LUI ALBUS DUMBLEDORE
Capitolul XIX: CĂPRIOARA ARGINTIE
Capitolul XX: XENOPHLIUS LOVEGOOD
Capitolul XXI: POVESTEA CELOR TREI FRAŢI
Capitolul XXII: TALISMANELE MORŢII
Capitolul XXIII: CONACUL REACREDINŢĂ
Capitolul XXIV: CREATORUL DE BAGHETE
Capitolul XXV: SHELL COTTAGE
Capitolul XXVI: GRINGOTTS
Capitolul XXVII: ULTIMA ASCUNZĂTOARE
Capitolul XXVIII: OGLINDA DISPĂRUTĂ
Capitolul XXIX: DIADEMA PIERDUTĂ
Capitolul XXX: CONCEDIEREA LUI SEVERUS PLESNEALĂ
Capitolul XXXI: BĂTĂLIA DE LA HOGWARTS
Capitolul XXXII: BAGHETA DIN SOC
Capitolul XXXIII: POVESTEA PRINŢULUI
Capitolul XXXIV: ÎNAPOI ÎN PĂDUREA INTERZISĂ
Capitolul XXXV: KING’S CROSS
Capitolul XXXVI: FISURA DIN PLAN
Epilog: NOUĂSPREZECE ANI MAI TÂRZIU


Subiectul pe scurt:
Scurt rezumat
Plecarea de la Familia Dursley
Pe baza informaţiilor primite de la Severus Plesneală, Lordul Voldemort şi discipolii săi pun la cale o ambuscadă când Harry pleacă de la unchii săi pentru ultima dată. Voldemort caută de asemenea o nouă baghetă magică cu ajutorul căreia să învingă bagheta lui Harry. La scurt timp vraja de protecţie a lui Harry expiră la cea de-a 17-a aniversare; familia Dursley este trimisă într-o altă locaţie şi membrii Ordinului Phoenix vin să-l escorteze pe Harry într-o casă sigură. Şase Harry falşi sunt folosiţi, dar adevăratul Harry este identificat şi atacat de Voldemort şi de Devoratorii Morţii. Harry scapă şi ajunge la Vizuină, dar Hedwig şi Alastor Moody sunt ucişi. Câteva zile mai târziu, ministrul magiei, Rufus Scrimgeour soseşte ca să le dea lui Harry, Ron şi Hermione moştenirea lăsată de Albus Dumbledore. Ron primeşte Deluminator, Hermione o carte de basme; iar Harry Sabia lui Godric Gryffindor (Cercetaş) şi hoţoaica pe care a prins-o la primul sau joc de vajthaţ. În ciuda acestui lucru, Scrimgeour păstrează sabia spunând că aceasta nu a aparţinut niciodată lui Dumbledore. Mai târziu hotoaica va dezvălui o inscripţie scrisă de Dumbledore: „Mă deschid la închidere”
Căutarea Horcruxurilor
În timpul recepţiei de la nunta lui Bill şi a lui Fleur Delacour apare patronusul lui Kingsley Shacklebolt avertizându-i că ministerul a căzut şi că Devoratorii Morţii sunt pe drum. Harry, Ron si Hermione scapă dispărând şi ascuzându-se la Casa Cumplita de la numarul 12. În acest timp, Harry descoperă că fratele mai mare al lui Sirius, Regulus Black, are aceleaşi iniţiale cu cel care a semnat biletul („R.A.B.”) din horcruxul fals. Hermione îşi aminteşte că a văzut un medalion între lucrurile pe care le aduna Kreacher. Spirudusul de casa îl învinovăţeşte pe Mundungus Fletcher, care recunoaşte că el a furat medalionul dintre lucrurile lui Kreacher şi că l-a dăruit ca mită lui Dolores Umbridge. Convinşi ca acesta este horcruxul, cei trei se infiltrează în Ministerul Magiei deghizaţi cu ajutorul Polipotiunii. Ei recupereaza medalionul, dar ascunzatoarea din Casa Cumplita este descoperită.
Cei trei sunt obligaţi să fugă. Fără să poată distruge medalionul, îl poartă pe rând ca să îl ţina în siguranţa. Află mai târziu ca sabia confiscata de Minister este un fals şi că adevărata sabie de la Dumbledore poate distruge horcruxuri. Harry Potter vrea să plece în căutarea ei, dar lui Ron îi este teamă că familia lui poate fi în pericol şi este frustrat că Harry nu are nici un plan bine pus la punct şi pleacă din grup. Harry şi Hermione se duc în Peştera lui Godric ca să caute sabia. Sunt însa surprinsi de Nagini si Voldemort. Reuşesc să scape, dar Hermione rupe din greşeala bagheta lui Harry. In Pădurea lui Dean, Harry este condus de un patronus în formă de căprioară la un heleşteu îngheţat în care se afla Sabia lui Gryffindor. In timp ce Harry încercă să ia sabia, medalionul se strânge în jurul gâtului. In acest timp Ron foloseşte Deluminatorul ca să-i găseasca pe Harry şi Hermione. Se întoarce la timp ca să îl salveze pe Harry şi apoi distruge horcruxul cu sabia. Ron îl avertizează ca numele lui Voldemort este acum Tabu – oricine il va rosti îşi va dezvălui locaţia.
Talismanele Morţii
Misteriosul simbol ce reprezintă faimoasele Talismane ale Morţii.
Cei trei merg la Xenophilius Lovegood, tatal Lunei, ca să-l întrebe de un anume semn pe care l-au văzut la el şi pe care l-au regăsit în cartea de basme a lui Hermione. Lovegood le spune că reprezintă Talismanele Morţii, trei obiecte legendare care toate laolaltă înfrâng moartea: Bagheta din Soc(Elder Wand), Piatra Învierii(Resurrection Stone) si Pelerina Invizibilă. Acesta recunoaşte că fiica lui este răpită de Devoratorii Morţii.
Recuperatorii îi capturează pe cei trei în campusul lor dupa ce Harry rosteşte numele lui Voldemort. Ajung prizonieri la casa familiei Malfoy, alături de Luna, Dean Thomas, Ollivander şi Griphook (Socotici), goblinul. Găsind Sabia lui Gryffindor între lucrurile celor trei, Bellatrix crede ca aceştia i-au spart seiful de la Banca Gringotts. Dobby apare în celulă ca să scape prizonierii. Peter Pettigrew intră ca să vadă de ce este gălăgie. El îl strangulează pe Harry. Băiatul scapă doar după ce îi spune că îi este dator, însă Pettigrew moare sufocat de propria mână de argint. Harry şi Ron se grăbesc să o salveze pe Hermione de tortura lui Bellatrix. Ron o dezarmează pe Bellatrix şi Harry ia bagheta lui Draco. Dobby apare din nou şi ajung acasă la Bill şi Fleur. In timpul fugii lor Bellatrix aruncă un cuţit care îl va răni mortal pe Dobby. In acest timp Ollivander confirmă faptul că Bagheta din Soc există şi spune că bagheta îşi poate schimba stăpânul dacă primul stăpân este învins sau dezarmat. Comportamentul lui Bellatrix îi convinge pe cei trei că în seiful acesteia trebuie să se găsească un alt horcrux. Ajutati de Griphook, cei trei se inflirtrează în Gringotts, reuşesc să intre în seif şi iau pocalul Helgăi Astropuf; Griphook ia Sabia lui Griffindor în urma unei înţelegeri cu Harry şi cei trei fug cu horcruxul. In acest timp Voldemort, care a furat Bagheta din Soc din mormântul lui Dumbledore, întelege că horcruxurile sale au fost distruse. Harry intră neintenţionat în mintea lui Voldemort şi află că unul dintre horcruxuri se află la Hogwarts. Băiatul descoperă că horcruxul era chiar Diadema lui Ochi de Soim.
Bătălia de la Hogwarts
În Hogsmeade, Aberforth Dumbledore îi ajută pe cei trei să se furişeze în Hogwarts. Harry alertează profesorii de invazia pregătită de Voldemort. Ordinul Phoenix, Armata lui Dumbledore şi elevii de la Hogwarts se aliază pentru a putea ţine piept discipolilor lui Voldemort; în timpul luptei Fred, Remus Lupin, Tonks şi Colin Creevey mor. În timp ce Harry caută diadema, Ron şi Hermione întră în Camera Secretelor ca să adune colţii Basiliscului. Hermione foloseşte unul ca să distrugă Pocalul Horcrux. Harry îşi aduce aminte că a văzut diadema în Camera Necesităţii. Ajunşi acolo, cei trei sunt atacaţi de Draco, Crabbe şi Goyle; Crabbe aruncă o vrajă pe care nu o mai poate controla. Vraja îl omoară şi distruge şi diadema. Harry va intra din nou în mintea lui Voldemort şi cei trei pleaca la Urlet în noapte. Ei aud cum Voldemort îi spune lui Snape că el crede că Vechea Baghetă nu funcţionează pentru că Snape a devenit stăpânul ei, pentru că el l-a omorât pe primul stăpân al acesteia. Convins că moartea lui Snape îl va face stăpânul baghetei, Voldemort îi ordonă lui Nagini să îl omoare apoi pleacă. Fiind pe moarte Snape îi dă lui Harry amintirile lui. Acestea îi dezvăluie lui Harry că deşi Snape nu era cu totul bun îi era loial lui Dumbledore, fiind motivat de dragostea lui pentru Lily Potter. Dumbledore, care era blestemat să moară din cauza inelului lui Gaunt, i-a ordonat lui Snape să-l omoare dacă este necesar ca să protejeze rolul lui Snape în Ordinul Phoenix şi să-l cruţe pe Draco de la îndeplinirea ordinului, să-l omoare pe directorul şcolii. Snape a fost cel care a trimis patronusul în formă de căprioară, care l-a condus la sabia lui Gryffindor. Amintirile îi mai dezvăluie lui Harry că şi el este un Horcrux şi că Voldemort nu poate trăi dacă Harry trăieşte. Resemnat cu soarta sa, Harry se duce singur în Pădurea Interzisă unde Voldemort aşteaptă. Pe drum Harry descifrează indiciul hoţoaicei şi descoperă Piatra Învierii. Harry cheamă spiritele părinţilor săi, al lui Sirius Black şi pe al lui Lupin, care îi oferă siguranţă şi companie până la tabăra lui Voldemort. Atunci el îl lasă de bună voie pe Voldemort să-l lovească cu vraja Avada Kedavra (Abracadabra). Trezit într-un loc dintr-o altă lume, Harry este nelămurit şi nu ştie dacă este viu sau mort. Albus Dumbledore apare şi îi explică că Horcruxul lui Voldemort din Harry a fost distrus cu ajutorul blestemului de ucis. El îi spune că la fel ca Voldemort, care nu poate muri dacă rămân fragmente din sufletul său, Harry nu poate fi ucis în timp ce sângele sau rămâne în trupul lui Voldemort. Harry fiind într-o moarte stăpânită ("mastered death") i se dă şansa să aleagă între a merge mai departe sau să se întoarcă în lumea celor vii. Harry se trezeşte dar se preface mort. Voldemort îl aduce la Hogwarts ca pe un trofeu. Neville ia sabia lui Gryffindor din Jobenul Magic şi îl decapitează pe Nagini, distrugând şi ultimul Horcrux. Harry se acoperă cu Pelerina Invizibilă. Locuitorii din Hogsmeade, centaurii şi elfii din Hogwarts intră în bătălia împotriva Devoratorilor Morţii care vor fi învinşi. În castel, McGonagall, Kingsley şi Slughorn se duelează cu Voldemort, în timp ce Ginny, Hermione şi Luna se luptă cu Bellatrix. Când blestemul de ucis aproape o loveşte pe Ginny, Molly Weasley le înlătură pe fete şi se luptă singură cu Bellatrix pe care o ucide. Harry se arată şi îl provoacă pe Voldemort ştiind că acesta nu era adevăratul stăpân al baghetei. Când Draco l-a dezarmat pe Dumbledore, fără să-şi dea seama a devenit alesul baghetei; când Harry a luat mai târziu bagheta lui Draco, el a devenit noul stăpân al baghetei. Voldemort aruncă blestemul de ucis asupra lui Harry, iar Harry spune o vrajă de dezarmare, dar bagheta veche îşi protejează stăpânul întorcând asupra lui Voldemort blestemul care îl omoară. După bătălie, Harry vizitează portretul lui Dumbledore. Îi spune că va păstra Pelerina Invizibilă, dar ca să evite unirea Relicvelor Morţii, Piatra Învierii va fi lăsată acolo unde a fost pierdută, în Pădurea Interzisă, iar Vechea Baghetă va fi pusă la loc în mormântul lui Dumbledore. Dacă Harry va muri neînfrânt puterea baghetei va dispărea odată cu moartea sa. Înainte însă de a pune bagheta la loc, Harry îşi repară propria baghetă.
Epilog
Nouăsprezece ani mai târziu, Harry este însurat cu Ginny şi au trei copii: James Sirius, Albus Severus şi Lily Luna. Ron şi Hermione sunt şi ei căsătoriţi şi au doi copii: Rose şi Hugo. Familiile se întâlnesc pe peronul din gara King’s Cross, unde Albus se pregăteşte pentru primul său an la Hogwarts. James este cel mai mare şi este, aşadar familiar cu şcoala, pe când Lily mai are doi ani până să plece la şcoală. Finul lui Harry, Teddy Lupin, de 19 ani este găsit sărutând-o pe Victoire Weasley, fiica lui Bill şi Fleur. Teddy este foarte apropiat de familia Potter, iar Harry remarcă: „deja vine la cină de aproape patru ori pe săptămână”. Harry îl vede pe Draco şi pe nevasta acestuia cu fiul lor, Scorpius; Malfoy îi aruncă o privire scurtă apoi se întoarce. Harry îl linişteşte pe Albus căruia îi este teamă să nu fie sortat la viperini, spunându-i că cel care i-a purtat numele, Severus Snape a fost la viperini şi că a fost cel mai curajos om pe care l-a cunoscut. Mai adaugă că Jobenul Magic ia în calcul şi hotărârea sa. Neville Poponeaţă este acum profesor de Ierbologie şi un apropiat prieten de-al lui Harry. Cartea sfârşeşte cu cuvintele: „Pe Harry nu-l mai duruse cicatricea de nouăsprezece ani. Totul era bine.”
Personaje:
• Harry Potter
• Ron
• Hermione
• Cap-de-Mort
• Bellatrix
• Draco
• Neville
• Xenophlius Lovegood
• Severus Plesneală
• Ginny
Semnificaţia citatelor:
„Dedicaţia acestei cărţi se împarte la şapte: pentru Neil, pentru Jessica, pentru David, pentru Kenzie, pentru Di, pentru Anne şi pentru voi, cei care aţi stat alături de Harry până la sfârşit.

O înnăscută patimă,
Amară, sângeratecă
A minţii lovitură
Nespusă, jalnică tortură,
Fără-ndurare şi fără măsură!

Din casă, nu din ţări străine
Mântuitorul nostru vine
Şi vindecă puroi de rană
În luptă sângeros avană.

Slăviţi să fie zeii
Puternici sub pământ!
Auzi-mi cel din urmă strigăt, tată,
Priveşte pe copiii tăi de pe mormânt,
Îndură-te de fiul tău şi de-a ta fată.

Eschil, Hoeforele (Purtătoarele de prinoase)
Traducere de G. Murnu în Tragicii greci - Antologie
Editura de stat pentru literatură şi artă, 1958, pp. 134-135


Moartea nu face decât să traverseze lumea, aşa cum doi prieteni trec mările; trăiesc veşnic unul în inima celuilalt. Aceia care iubesc şi trăiesc etern trebuie să-fi fie mereu prezenşi unui altuia. Legătura lor, oglindită în acest pocal divin, este liberă şi pură. Aceasta este alinarea pe care-o aduce prietenia, căci, chiar şi atunci când prietenii dispar, legătura şi afecţiunea lor este, în sensul cel mai bun, mereu prezentă şi nemuritoare.
Williim Penn, More Fruits of solitude”-Autoarea încearcă să definească cartea cu câteva citate, reuşind astfel să înţelegem mesajul ei.
Repere critice:
Harry Potter şi Talismanele Morţii a ajuns în topul listelor de vânzări chiar la câteva ore după anunţarea datei de lansare a cărţii, pe 1 februarie 2007.

Harry Potter
Harry Potter


Logo-ul Harry Potter
Autor: J. K. Rowling

Data publicării: 26 iunie 1997 – 21 iulie 2007

Editura: Bloomsbury / Egmont

Limba: engleză

Gen: Fantastic,Thriller,BildungsromanVolumele Harry Potter formează o serie foarte populară în întreaga lume; ele aparţin genului fantastic şi au fost scrise de către autoarea britanică J. K. Rowling. Cărţile tratează o lume a vrăjitorilor, protagonist fiind un tânăr vrăjitor numit Harry Potter, alături de prietenii lui Ron Weasley şi Hermione Granger. Povestea se desfăşoară în cea mai mare parte la Hogwarts, Şcoala de Magie şi Vrăjitorie, o şcoală pentru tinerii vrăjitori şi magicieni. Punctul central al poveştii îl reprezintă conflictul dintre Harry şi întunecatul vrăjitor Cap-de-Mort, care i-a ucis pe părinţii lui Harry în misiunea sa de a cuceri lumea vrăjitoriei.
De la lansarea primului volum, Harry Potter şi piatra filozofală, în 1997, cărţile au câştigat o imensă popularitate şi un succes comercial în întreaga lume. Toate cele şapte volume s-au vândut în peste 400 milioane de exemplare şi fiind traduse în peste 63 de limbi. A şaptea şi ultima carte din seria Harry Potter, Harry Potter şi Talismanele Morţii, a fost lansată pe data de 21 iulie 2007. Editorii au anunţat un record de 12 milioane de exemplare vândute în Statele Unite ale Americii, pentru prima ediţie.
Succesul romanelor sale a făcut-o pe Rowling cea mai bogată scriitoare din istorie. Versiunile în limba engleză ale cărţilor au fost publicate de către Bloomsbury în Regatul Unit, Scholastic Press în Statele Unite, Allen & Unwin în Australia şi Raincoast Books în Canada.
Până acum primele şase volume au fost ecranizate de către Warner Bros. Prima parte a celui de-al şaptelea film este în producţie, urmând a fi lansată în România pe 26 noiembrie 2010.
Vedere de ansamblu
Rezumat
Povestea începe cu o sărbătoare ce are loc în lumea vrăjitorească. De mai mulţi ani această lume a fost terorizată de un vrăjitor foarte rău, Cap-de-Mort. Cu o noapte înainte, pe 31 octombrie, el descoperă refugiul secret în care se ascundea familia Potter, omorâdu-i pe Lily şi James Potter. Totuşi, când a încercat să-l omoare pe fiul lor, Harry Potter, vraja fatală Avada Kadevra pe care a produs-o s-a întors asupra lui. Corpul lui Cap-de-Mort a fost distrus, dar spiritul său supravieţuieşte, el fiind nici mort, nici viu. Singurul semn al vrăjii lui Cap-de-Mort este o cicatrice în forma de fulger pe fruntea lui Harry. Fiind singurul supravieţuitor al blestemului fatal, Harry este numit de către comunitatea vrăjitorească „baiatul care a supravieţuit”.
Pe 1 noiembrie, Hagrid, un 'semi-uriaş', îl duce pe Harry la singurele lui rude în viaţă, familia Dursley, alcătuită din unchiul Vernon, un bărbat înalt, mătăhălos, aproape fără gât, dar cu o mustaţă foarte bogată, mătuşa Petunia, o femeie slabă cu un gât lung, care îl detesta pe Harry şi Dudley, fiul lor obez şi răsfăţat. Ei au încercat în van să stârpească abilităţile lui magice, să-i ascundă provenienţa lui din lumea vrăjitorească şi să-l pedepsească aspru după fiecare întâmplare mai ciudată.
Totuşi, odată cu apropierea zilei în care împlineşte 11 ani, Harry are primul lui contact cu lumea magică, atunci când primeşte scrisori de la Hogwarts, Şcoala de Magie şi Vrăjitorie, livrate de bufniţe. Totuşi, unchiul lui le interceptează. De ziua lui, Hagrid, Păstrătorul Cheilor de la Hogwarts, apare şi îi spune că este un vrăjitor şi că este aşteptat la şcoală. Fiecare volum ne prezintă un an din viaţa lui Harry, care se petrece în majoritatea timpului la Hogwarts. Acolo el învaţă să folosească magia şi să producă poţiuni. Între timp, Cap-de-Mort revine pentru a doua oră şi preia controlul asupra comunităţii vrăjitoreşti, iar Harry se va confrunta pentru ultima oară cu el.
Universul lui Harry Potter

Şcoala Hogwarts, imagine luată din primul film.
Lumea magiei în care trăieşte Harry este complet separată, dar şi foarte apropiată de lumea noastră. În timp ce universul fantastic din Narnia este o alternativă la universul nostru, iar universul din Stăpânul Inelelor reprezintă un trecut mitic, lumea magică a lui Harry Potter există în acelaşi timp cu lumea noastră, având elemente magice analoage lumii noastre. Multe institute şi localităţi se află în oraşe şi sate din lumea reală, de exemplu Ministerul Magiei care se află în Londra. Acest univers este format dintr-o colecţie fragmentată de străzi secrete, bodegi vechi, coacuri singuratece şi castele ce rămân invizibile în ochii persoanelor non-magice (cunoscuţi ca „Încuiaţi”, ex: familia Dursley). Abilitatea de a produce magie este dobândită mai degrabă din familie, decât prin a o învăţa, totuşi cei care au această abilitate trebuie să urmeze o şcoală, ca şi Hogwarts, pentru a învăţa să folosească şi să stăpânească magia. Cu toate acestea există şi părinţi-vrăjitori ai căror copii nu au abilitatea de a produce magie, aceştia numindu-se „noni” (ex: doamna Figg, Argus Filch). De asemenea, mai există şi vrăjitori a căror parinţi nu au abilităţi magice, aceştea se spune că au „sânge-mâl” (ex: Hermione Granger). Vrăjitorii a căror părinţi au abilităţi magice, iar ambii lor părinţi provin din părinţi cu abilităţi magice au „sânge-pur” (ex: Ronald Weasley), iar cei care au doar un părinte cu abilităţi magice sau au doar un părinte cu „sânge-pur”, iar celălat are „sânge-mâl” au „sânge-semipur” (ex: Harry Potter). Lumea magică şi numeroasele ei elemente fantastice sunt descrise într-un mod surprinzător şi magnific. Îmbinarea magicului cu normalul este unul dintre principalele motive din roman; personajele din poveste trăiesc o viaţă obişnuită cu problemele ei obişnuite, într-o lume cu totul magică.
În 2010 se va deschide parcul tematic dedicat lui Harry Potter în Orlando (Florida)
Vâjt-haţul de-a lungul timpului
Conform originalului din limba engleză, Quidditch through the ages, vâjt-haţul este un sport ficţional creat de autoarea engleză J. K. Rowling, care se joacă în seria de romane Harry Potter.
Jucătorii utilizează mături zburătoare pentru a se deplasa în aer. Scopul jocului este de a prinde cât mai repede „hoţoaica”, o minge mică şi aurie. Pe lânga această „hoţoaică” mai există şi balonul ghiulea, care are scopul de ai dezechilibra pe adversari de pe mături şi nu în ultimul rând mingea de joc care trebuie aruncată de atacanţii unei echipe printr-unul dintre cele trei inele ale porţii adverse. La Hogwarts există patru echipe, fiecare aparţinând unei anumite „case”, Cercetaşii, Astropufii, Ochi-de-Şoim şi Viperinii.
Harry Potter este luat de acasa si dus la Hogwarts,scoala de vrajutori la 11 ani.Este trimis de palaria vorbitoare la cercetasi alaturi de prietenii lui.In fiecare an el da de cate o problema si chiar il intalneste pe Cap de Mort.
Cronologie
În general cărţile evită să încadreze acţiunea într-un anume an, totuşi există câteva referenţieri care oferă cărţilor şi câtorva întâmplări trecute un timp anume. Linia timpului este îndeajuns precizată în Camera Secretelor, când Nick Aproape-Făr-de-Cap menţionează că se împlinesc 500 de ani de la moartea sa, pe 31 octombrie 1492, ceea ce rezultă că Camera Secretelor are loc între anii 1992-1993. Această cronologie a fost din nou confirmată în Talismanele Morţii, data morţii de pe mormâtul lui James şi Lily Potter fiind 31 octombrie 1981. Harry având 1 an, atunci când au fost ucişi părinţii lui, înseamnă că 1980 este anul în care s-a născut, iar principala acţiune se desfăşoară între anii 1991 (al doilea capitol din Piatra Filozofală) până în 1998 (sfârşitul Talismanelor Morţii).

Volume Harry Potter
1. Harry Potter şi Piatra Filozofală (30 iunie 1997)
2. Harry Potter şi Camera Secretelor (2 iulie 1998)
3. Harry Potter şi Prizonierul din Azkaban (8 iulie 1999)
4. Harry Potter şi Pocalul de Foc (8 iulie 2000)
5. Harry Potter şi Ordinul Phoenix (21 iunie 2003)
6. Harry Potter şi Prinţul Semipur (16 iulie 2005)
7. Harry Potter şi Talismanele Morţii (21 iulie 2007)
• Toate cele 7 cărţi au fost publicate în Romania de către editura Egmont, şi au fost traduse de Ioana Iepureanu. Din păcate, traducerea este departe de a fi una buna. Ioana Iepureanu, deşi criticată in repetate rânduri, a preferat sa se limiteze la un limbaj pueril, şi pe alocuri să folosească traduceri neinspirate.
Cărţi suplimentare (neaparute in limba romana)
• Creaturi fantastice şi unde le găsim
• Vâjt-haţ de-a lungul anilor
• Poveştile bardului Beedle
Originile şi istoria publicării


Coperta primului volum Harry Potter a ediţiei pentru copii din Marea Britanie, Harry Potter şi Piatra Filozofală.
In 1990, J.K.Rowling se afla într-un tren aglomerat ce parcurgea ruta Manchester - Londra, când ideea pentru Harry i-a apărut în minte. Rowling povesteşte pe site-ul ei acestă experienţă, declarând:
„De la vârsta de 6 ani am început să scriu încontinuu, dar niciodată n-am fost atât de entuziasmată de vreo idee. Pur şi simplu stăteam şi mă gândeam, pe parcursul celor 4 ore, aşteptând trenul întârziat şi toate detaliile mi-au venit în minte, iar idea bâiatului cu păr negru, cu ochelarii şi care habar n-avea că era vrăjitor, a devenit tot mai reală pentru mine.”
În 1995, Harry Potter si Piatra Filozofala a fost finalizat iar manuscrisul a fost trimis posibilor agenţi. Al doilea agent pe care l-a încercat, Christopher Little, s-a oferit s-o reprezinte şi a trimis manuscrisul la Bloomsbury. Dupa ce alte 8 edituri au respins Harry Potter si Piatra Filozofala, Bloomsbury i-a oferit lui Rowling 2.500£ avans pentru publicarea cărţii.
În ciuda faptului că Rowling nu avea în considerare o anume categorie de vârstă atunci când a început să scrie seria Harry Potter, editorii au plasat-o la categoria copii între 9 - 11 ani. Sfătuită de editorii ei, care se temeau că reprezentanţii sexului masculin din acea categorie de vârstă nu vor fi interesaţi să citească o carte scrisă de o femeie, Joanne Rowling alege ca numele ei de autoare să fie J.K.Rowling (Joanne Kathleen Rowling).
Prima carte Harry Potter a fost publicată în Marea Britanie de către Bloomsbury în iulie 1997 şi în Statele Unite de către Scholastic în septembrie 1998, dar nu înainte ca Rowling să primească 105.000$ pentru drepturile Americane, o sumă fără precedent pentru o carte de copii, scrisă de o autoare necunoscută până atunci. Temându-se că cititorii americani nu vor asocia cuvântul „filozofal” cu o temă magică (după cum Piatra Filozofală are legătură cu alchimia), Scholastic a insistat ca titlul cărţii pentru piaţa americană să fie Harry Potter şi Piatra Vrăjitorului.
Bucurându-se de un succes imens şi încasări enorme, Rowling şi-a permis o pauză între lansările celui de-al patrulea şi celui de-al cincelea volum din serie. Primele patru volume strângând fani din toate colţurile lumii, atât în rândul copiilor cât şi în rândul adulţilor, fapt pentru care fiecare volum are şi o copertă pentru adulţi.
Finalizarea seriei
În decembrie 2005, Rowling a scris pe website-ul ei că „2006 va fi anul când voi scrie ultima carte din seria Harry Potter”. În cele din urmă, tot pe pagina ei personală de internet, a anunţat data lansării ultimului volum, Harry Potter şi Talismanele Morţii, ca fiind 21 iulie 2007.
Cartea în sine a fost terminată pe 11 ianuarie 2007, în hotelul Balmoral din Edinburgh. Rowling a mâzgâlit pe spatele unui bust a lui Hermes: „J.K.Rowling a terminat de scris Harry Potter şi Talismanele Morţii în această cameră(625) pe 11 ianuarie 2007”.
Rowling a mai spus că ultimul capitol din cartea 7, epilogul, a fost scris „undeva prin 1990”.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu